Къде е красотата около нас?

Yo!
       Идеята за този пост дойде от две места едновременно. От една страна, който ме познава, е наясно, че съм положителен човек, обикновено нахилен до уши, чието стандартно състояние е "отлично". Не, нямам жълта книжа и не съм на медикаменти. Не ми се привиждат феи и еднорози, още по-малко извънземни. От време на време и на мен ми се случват кофти случки, но животът не е само цветя и рози. Приемам случилото се, махам с ръка и продължавам напред. Станалото станало, сега няма да си разплета чорапите или да седна да се тръшкам. Или депресирам. Невинаги е лесно, понякога боли като в Ада, но това е положението. Аз обаче имам свойството да виждам хубавото и положителното - у хората около мен, в обстановката около мен, изобщо навсякъде - имам "очи" за красивото. Не се старая специално - просто настройката ми е такава. Когато вървя по улицата, не обръщам внимание на разбитите тротоари, братята роми, задръстването и боклука. Не ми харесва никак, но не се и вторачвам в това. Обръщам внимание на поддържаните и стилни жени около мен, на цветята, поникнали на най-необичайни места, на светлините, снежинките, залеза и всичко онова, което притежава особена красота. 
      Давам си сметка, че не живеем в най-читавата държава на света. Работата ми в държавната адмнистрация ми дава още по-дълбок поглед върху процесите в нея и положението е олеле майко! Това безспорно е така, но в никакъв случай не позволявам на тези факти да нарушат вътрешния ми кеф. Просто не им позволявам. Искам да съм усмихната и щастлива. Но само с искане не става. За себе си съм разбрала, че ще бъда по-здрава и по-щастлива, ако просто само регистрирам черните краски, оставям ги да отминат, а аз им махам за сбогом. И ако настройката ми остане положителна - но не онзи сляп оптимизъм, а вътрешната убеденост, че каквото и да става, аз ще имам късмет, ще бъда добре и ситуацията ще бъде разрешена по най-добрия възможен начин. Да, наясно съм, че ще имам моменти, в които ще кървя отвътре. Но съм наясно и че дори и след най-черната и безлунна нощ настъпва ден, и както казват китайците, и това ще мине. Повярвайте ми, много по-лесно се живее така, отколкото всеки ден да си очерняш живота с мисълта, че днес отново трябва да търпиш онези дръвници шефовете или че пак ще се буташ като ненормален в автобуса/метрото, парите не стигат, времето е лошо...мога да продължа до безкрай. 
       Така че, мили хора,
всичко е въпрос на mindset. 

Да се измени настройката и гледната точка е жестоко трудно. Иска упоритост, воля, много голяма доза инат. И аз невинаги съм била такава. Но към момента изповядвам тази философия и се оказва доста печеливша. 
       От друга страна, Чукча писател, но и читател. Не съм спряла да чета блогове и да търся идеи да развивам своя собствен, така че идеята за тези постове ми дойде и от една наша блогърка, която следя. И тъй като идеята на този блог е основно да бъде полезен, поставям началото на постове в помощ на онези, които не виждат красотата навсякъде като мен - затова ще ви я покажа така, както я виждам аз. Искам да ви покажа, че ако отворите очите си за ежедневните красиви неща, животът ще започне да изглежда различно. По-добър. 
      Не съм най-добрият фотограф, нито имам про фотоапарат, но ще се постарая да хвана пълната красота на това, което виждам. А аз виждам много. Това лято се скъса да вали, но кого го е грижа какво е времето, когато ти е слънчево в душата? Когато сме затворени вкъщи заради падащото небе, най-смисленото нещо, което бихме могли да направим за настроението си е да се порадваме на плюш вкъщи...
 Шотландското клепоухо момченце на нашите приятели Йван и Вики, когато беше още бебе. А сега...
...е младеж на годинка и месец (снимката е на Йван и Вики). По принцип не харесвам тази порода, но Грейчо е такъв невероятен сладур, че всеки път се разтапям покрай него. 
     А когато времето е хубаво, да се порадваме на плюш навън...
 Селските котки имат по-различна концепция за удобство.
Рижко мяука на гръцки!
 When you see it.
Този глезльо не ме остави да си изям калмарите от игри.
 
Колко точно му трябва на човек, за да му се оправи настроението...

ХО!

Ваша д-р Лорчо 

Коментари

Популярни публикации