Няколко акъла за екскурзия до Атина

Yo, Пантелей-пътници!
   Идеята за тази публикация дойде след запитване от една дама за екскурзия до Атина.  За 2 дни придобих някои впечатления от столицата и смятам, че би било полезно да ги споделя.
    Полетът до Атина е 1 час. Общо взето за толкова ще стигнете и до Варна със самолет. Няма да говоря за цените на билетите, известно е, че по-ранната резервация дава възможност за по-ниска цена. Ryanair и Wizzair от нискотарифните летят до там. Пожелавам ви да ви се падне по-читав пилот!
     Гърците като едни предприемчиви хора са пуснали влакчета от летище Венизелос до града - летището е на бая километри разстояние. Излизате от летището и влизате в гарата. Тук е малко объркващо, защото няма табели откъде се влиза към перона и откъде се излиза - следвате белия заек... Купувате си билет (по-добре от машината за билети - има английско меню и може да се заплаща с банкова карта) и тръгвате наляво. Влакчетата от мрежата на метрото са на около половин час и са доста комфортни. За центъра на Атина се избира дестинация Агия Марина (св. Марина). В метрото говорят само на гръцки (добре че не говорят на английски, че като ги слушам нашите в софийското метро...) - Ebomini stasi ... (дъра-дъра) - Следваща станция ...! По метростанциите се виждат някои красотички като тази:
    Оттук нататък зависи какво ще правите - ще го ударите на шопинг или беж по камънаците. Ние избрахме второто. В случай, че сте решили да видите повече, препоръчвам вместо да висите като прани гащи на всяка каса, да си купите от първата забележителност комбиниран билет за 7 забележителности на стойност 30 евро и влизате само срещу късане на съответната част. Излиза по-изгодно, ако искате да видите Акропола,  Древногръцката агора, Римската агора (и тя е древна!), Олимпионът (храмът на боговете), библиотеката на Адриан (близо до която има симпатични местенца за шопинг и сладолед), лицеят на Аристотел и Kerameikos (където всъщност има нещо като... гробище+малък музей на античното керамично изкуство).
Ако сте решили да видите едно-две неща, то тогава не си струва. Иначе всички седем забележителности могат да се обиколят за един уикенд и даже ще ви остане време за сладолед и таверна, НО! само ако предварително сте проучили кое къде е. Иначе ще се мотаете като мухи без глави, защото шпионските сателити около камънака са дефицитни - Google Maps-а нещо не сработи както трябва в началото. Ние като едни истински ценители на старините се постарахме да обиколим всички в списъка, но не смогнахме да видим лицея на Аристотел - все пак да остане нещо и за следващия път. Акрополът си има специална метростанция. Срещу станция Монастираки пък е библиотеката на Адриан, а на една пресечка от нея е Древногръцката агора, малко след нея е и Римската. Така че при добра организация и отсъствие на загори-тенджери в групата местата могат да се обиколят бързичко. Няколко особености на местата, които посетихме:
Акропола
На неговата територия се намират Партенонът, театъра на Дионис, храмът на Атина Нике и още няколко руини, чиито имена забравих :)
На самия вход се намират руините на театъра на Дионис (отне ни известно време да стоплим къде е и как изглежда.


Няма да ви отегчавам с история, винаги може да се прочете. При нашето посещение Партенонът беше в реставрация и имаше огради около него, така че не можахме да се разходим сред колоните. 


(Подозирам обаче, че по принцип има огради около самото здание и снимки тип-"пред колоната", "зад колоната", "подпирам колоната", няма да са възможни.) Предупреждавам -  до самия Акропол се катери баир, и то стръмен. Не ви съветвам да тръгвате нагоре в 15:00 часа през юни, както направихме ние. Има пейки по пътя, но сянката е дефицитна. Заредете се и с достатъчно вода. Не е подходящо за малки деца и възрастни хора с опорно-двигателни проблеми. През цялото време има тълпи от туристи. Не е разрешено да се пипат колоните с ръка. Приблизително време за разглеждане - около 2 часа.
 
Олимпиона
Тази купчина антични камъни се намира на няколко пресечки от Акропола. Представлява древен храм на Олимпийските богове. Предимството на забележителността е, че няма баири. 
 Сянка също не се намира, но за сметка на това се разглежда значително по-бързо от Акропола. Отново колони. :) Днес изглежда, че е далеч от величието на Акропола, но едно време сигурно е било доста внушителен храм. Приблизително време за разглеждане - около половин час.
 Сигурна съм, че WC-то се намира в короната на дървото!

Библиотеката на Адриан
Или поне каквото е останало от нея. Намира се почти срещу метростанция Монастираки. Приблизително време за разглеждане: не повече от 15-20 минути


Древногръцката и римската агора
Тях ги споменавам заедно, тъй като първо нямам много снимки от тях и второ, те са еднотипни по същността си забележителности, като древногръцката, разбира се, е далеч по-мащабна от Римската (и като се замислиш как да не е :-D). Двете Агори са на пешеходно разстояние една от друга. Намирам гръцката за много по-разнообразна и интересна. Определено са подходили с повече внимание при оформянето й като забележителност. Римската изглежда така, все едно от кумова срама са оградили малкото останали камънаци от нея и са й турили вход. 
 Искам такава ограда!
 Гръцката агора си има и музей.
 Почти цялата римска Агора.
Не може без пазач!
Приблизително време за разглеждане: около 2 часа за двете - гръцката отнема повече време.
      Музеят на керамичното изкуство по някаква причина не го заснех. До него може да се стигне както пеша, така и с метрото. Разходката до него е приятна и ненатоварваща, особено при благосклонни климатични условия. 
      За да препускате по камънаците, ще ви трябва гориво. Точно при метростанцията на Акропола има редица малки заведения, повечето от които предлагат бърза, но вкусна и засищаща храна, без човек да се чувства като буренце после. А в една от уличките между двете Агори, чието име не видях никъде, но съм запомнила, че е доста тясна с таверни от едната страна и със сладолед от другата, попаднахме на това:
Огромен сладолед, Lorcho for scale. Изисква сериозен допълнителен (за десерт :-) стомах. Особено ако преди това сте подплатили сериозно с нещо такова:
Сандвичът беше вегетариански, но в комбинация с десерта след него беше напълно достатъчно, за да тръгнем по баирите. 
     За един уикенд толкова. Изобщо преживяването в Атина си струва, особено за почитателите на историята.  Заради забележителностите не направих умопомрачителен пазар, но и никак не съжалявам. До метростанция Монастираки има магазини на Flormar и NYX. В магазина на Flormar има голямо разнообразие от продукти, повече, отколкото у нас, но и цените са двойни и тройни. Регистрирахме дейност в магазина на NYX, където цените са същите като в България. Купих една блендинг четка, която веднага ми стана любима, и един молив за очи, който беше на промоция от 3 евро. За сметка на това пък в Щатите си наваксах стабилно с пазаруването.
      So long!

Ваша д-р Лорчо    

Коментари

Популярни публикации